Galati - Istorie

Galati

Etimologie si nume

Cuvantul “Galati” este un derivat din cuvantul cuman “Galat”. Cuvantul Galat este un cuvant imprumutat de la cuvantul arab Qal’at – ce inseamna “cetate”. Au fost de asemenea sugerate alte etimologii, precum cuvantul sarb – galac. Radacina cuvantului Galat apare in toponime din apropiere, dintre care unele arata in mod concis o origine de tip cumana; spre exemplu: Lacul Galatui, care are un sufix tipic cuman pentru “apa”. Ne putem raporta de asemenea la alt toponim din regiune – Galicia, cu orasul sau Halych, la nivel local fiind asociat cu stancuta.

Alte denumiri asemanatoare de locuri sunt Galich, Rusia si Galatiei in Turcia. Galia se pare a fi o derivare din cuvantul Galatia, sugerand o origine celtica.

Galati se traduce in limba greaca Γκαλάτσι (Galatsi); germana: Galati; maghiara: Galac; poloneza: Gałacz; Turca: Kalas; bulgara: Галац (Galats); ucrainiana: Галац (Galats), rusa: Галац (Galats)

Istorie

Origini antice

Regiunea este ocupata inca din perioada neolitica, dupa cum ne indica dovezi arheologice. Spre exemplu, in nord-vestul orasului Galati, pe malul de est al mlastinii Malina au fost descoperite fragmente de ceramica Stoicani Aldeni, stilex si instrumente din ose. A fost descoperit un sceptru din piatra din epoca tarzie a bronzului, ce apartine culturii Coslogeni. Acesta a fost descoperit pe malul de sud al mlastinii. Orasul Galati s-a dezvoltat dintr-o asezare dacica veche din secolul al saselea si al cincilea i.Hr., atunci cand a existat un ford peste fluviul Dunarea.

In perioada 101-102 si din 105 pana in 106, dacii au luptat contra romanilor, iar zona a devenit parte a Imperiului Roman. Din anul 300, o asezare daco-romana a dezvoltat un ford la sud sitului Bisericii Maicii Domnului.

 

Perioada Medievala

Galati este locuit continuu inca din anii 600, dupa cum ne indica anumite dovezi. A fost descoperit un tezaur de monede de argint alcatuit din 12, emise intre anii 613 si 685, intr-un mormant bizantin langa Biserica Fecioarei Maria. Totodata, au fost descoperite si monede occidentale si bizantine din vremea imparatului Mihail IV (1034-1041).

Orasul a devenit, la un anumit moment, parte a Republicii Genova si a fost numit “Caladda”. In anul 1445, un document ce a fost semnat de Stefan al II-lea al Moldovei face mentiuni la orasul Galati.

In anul 1484, Chilia a fost cucerita de catre otomani. Galatiul a ramas singurul port al Moldovei, nu doar pentru comertul intern – cat si pentru schimburile de tip comercial cu Polonia si Turcia. In anul 1590, cimitirul evreiesc Galati a fost deschis.

In 1484, Chilia a fost cucerita de otomani. Localitatea Galati a ramas singurul port al Moldovei, nu numai pentru comertul intern, cat si pentru schimburile comerciale cu Turcia si Polonia. In 1590, cimitirul evreiesc Galati a fost deschis.

Inmormantarea Hetmanului Mazeppa

Ivan Stepanovici Mazeppa a fost un erou popular de origine ucraineana ce s-a nascut in Podolia Palatinate in anul 1644. Acesta a devenit un Hetman in anul 1687. A decedat pe data de 2 octombrie 1709 la Varna, si a fost inmormantat in orasul Galati.

Lucrul acesta s-a datorat faptului ca, familia lui Mazeppa a obtinut un decret (firman) pentru ca, corpul lui Mazeppa sa fie luat la Ierusalim.

Cu toate acestea, atunci cand corpul acestuia a ajuns in Galati, Mazeppa a fost inmormantat la Biserica Sf. George.

Comments are closed.